
Waarom wij niet wachten op 2045.
“Het is het jaar 2045. Een hardloper ontwaakt, precies op het juiste moment in haar slaapcyclus. Gordijnen gaan automatisch open, zonnestralen dringen haar slaapkamer binnen terwijl het volume van opgenomen vogelgeluiden langzaam toeneemt. Ze staat op en opent een paneel in haar muur. Een loopband verschijnt. Als ze haar voet op de zachte ondergrond plaats, verandert haar slaapkamer in een weelderige, virtuele omgeving. Op een scherm analyseert een computergestuurde coach de kwaliteit van haar slaap door middel van data afkomstig van haar matras. Via een app beoordeelt de kunstmatige assistent haar voedingspatroon, op verschillende monitors ziet de hardloper haar bloeddruk, de staat van haar spieren en hersenen. Op basis van recente loopjes, blessures, haar genen en doelen selecteert de ‘coach’ een gepersonaliseerde training.”
Bovenstaande alinea is de intro van het artikel ‘Zo ziet lopen in de toekomst eruit’, dat je volledig kan nalezen op de website van Runner’s World.
En nu zitten we met een probleem. Want ik vrees dat noch Gert, noch ik willen wachten op 2045.
Wanneer onze plannen realiteit worden, dan hoeven jullie ook niet te wachten tot dan. Handig toch?
Even een breakdown van de, voor ons, belangrijkste zin: “Op basis van recente loopjes, blessures, haar genen en doelen selecteert de ‘coach’ een gepersonaliseerde training.”
- Recente loopjes: dat is nu al het geval bij Trenara. We kijken veel verder dan de traditionele apps, die one-size-fits-all schema’s voorschotelen om een 5 kilometer te lopen in 25, 30 of 35 minuten of een marathon in 3u30, 4u of 4u30. Wij kijken terug naar jullie historische data, kijken tot wat je maximaal in staat was en hoe fit je nu aan een programma wil beginnen. Dat is onze basis om te gaan kijken wat je mogelijkheden zijn en welk schema bij jou past.
- Blessures: hier dromen we van. Afhankelijk van welke blessure je hebt, moeten we (ooit) in staat zijn om je schema aan te passen. Een spierblessure? Dan doen we minder of geen snelheidswerk. Een overbelastingsblessure? Dan schrappen we wat kilometers. Maar nog beter: blessures voorkomen. En dat brengt ons bij…
- Genen: hier zijn we nù al mee bezig. Samen met een 50-tal proefpersonen zijn we op zoek naar het DNA van de Flandrien. De eerste tests werden afgenomen. De rapporten van jouw DNA vertellen ons of je vatbaarder bent voor acute blessures (soft tissue) of overbelastingsblessures. We krijgen een score op je herstelvermogen en aan de hand van een warmtekamertest gaan we na hoe je lichaam presteert onder extreme weersomstandigheden. ‘Extreem’ mag je letterlijk nemen: vorige week raakte ik bijna 2l kwijt tijdens 40’ in die kamer, waar het 32° C warm was en de luchtvochtigheid 70% bedroeg.
Al die scores willen we verwerken in de trainingsschema’s, om nog meer maatwerk aan te kunnen bieden. 2045? Eerder 2021 als het van ons afhangt.
- Doelen: je traint heel anders voor een trail dan voor een 5km. En een 10 is maar een kwart van een marathon. De benaming ‘kwartmarathon’ maakt het niet langer. Om maar te zeggen: de trainingsarbeid die je nodig zal hebben, hangt af van het doel dat je kiest. Daar houden we nu al rekening mee. De wedstrijdspecifieke schema’s verschillen erg van mekaar. As we speak zijn we schema’s aan het schrijven voor de typische ‘korte trails’ tussen 24 en 38 kilometer – die mag je nog in Q1 verwachten. Schema’s voor ultralopen volgen ergens in Q2 en Q3.
Er zijn nog dingen waar we liever niet mee wachten tot 2045. Met de wise men van appwise, onze appbouwers, doorliepen we onlangs 2 A4’s met nieuwe ontwikkelingen. Dat gaat van grote dromen zoals het doorontwikkelen van de app richting fietsen, tot praktische (maar inventieve) dingetjes die de app zo veel leuker maken, zoals de tempo’s aanpassen op basis van de hoogtemeters en/of ondergrond. Leuk toch?
En dan zwijgen we nog over de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) of machine learning (ML). Dat is een dingetje hoor.
About the author
![]() |
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57. Lid van team paluko en RUN TMC. Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen. Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. |